Bæ, bæ, lille lam – Braisert lammeskank med norske rotgrønnsaker og mandelpotetstappe
Fremgangsmåte
4 PERSONER
Begynn med å legge lammeskankene dekket i grovt salt i 3 timer. Dette for at det skal trekke til seg salt helt igjennom. Kok opp rødvin, kraft, vann, litt timian, 1 hakket rødløk, hvitløksfeddene, 1 gulrot og ½ sellerirot i biter i en gryte. Stek lammeskankene gylne i en panne med olje, og ha dem i gryten. Kok det hele på lav varme med lokk til kjøttet begynner å bli mørt og nesten faller av beinet. Ta ut skankene, og reduser kraften til det er ¼ igjen. Sil av grønnsakene og bland ut litt maisstivelse med vann, rør inn i sausen og gi et oppkok for å få riktig konsistens. Smak til med sennep, salt og pepper. Pisk inn 50 gram smør rett før servering. Lammeskankene kan enten varmes i ovnen eller i sausen, og de kan også helt fint fryses.
Bakte grønnsaker:
Skrell og kutt rødbeter og polkabeter i båter eller terninger. Kok dem i godt saltet vann til de er møre. Skrell deretter gulrot, sellerirot og rødløk, og kutt i passe store biter. Stek dem i ovnen med litt olje og salt på 220°C varmluft til de har fått litt farge og er nesten møre. Bland de bakte grønnsakene med betene og varm dem eventuelt opp i en kjele med litt olje hvis de forberedes på forhånd. Smak til med salt og pepper ved servering.
Potetstappe:
Skrell og kok potetene møre i usaltet vann, sil av og mos med smør og fløte (eller melk) til stappen har fin og nesten flytende konsistens. Kjøl ned og oppbevar i kjøleskap. Varm litt melk i en gryte og varm opp potetstappen rett før servering mens du passer på at det ikke svir seg. Smak til med salt, pepper og dijonsennep.
porsjoner
Ingredienser
4 små lammeskanker (ev. skiver
av bog eller lår)
5 dl rødvin
5 dl oksekraft (eller buljong)
1 l vann
Litt timian
1 rødløk
5 fedd hvitløk
1 gulrot
½ sellerirot
2 ss dijonsennep
Litt maisstivelse
50 g smør
Bakte grønnsaker:
1 rødbete
1 polkabete
½ sellerirot
2 gulrøtter
1 rødløk
Potetstappe:
600 g mandelpotet
1 dl fløte (eller melk)
50 g meierismør
30 g dijonsennep
Bæ, bæ, lille lam – Braisert lammeskank med norske rotgrønnsaker og mandelpotetstappe
Ingredienser
4 små lammeskanker (ev. skiver
av bog eller lår)
5 dl rødvin
5 dl oksekraft (eller buljong)
1 l vann
Litt timian
1 rødløk
5 fedd hvitløk
1 gulrot
½ sellerirot
2 ss dijonsennep
Litt maisstivelse
50 g smør
Bakte grønnsaker:
1 rødbete
1 polkabete
½ sellerirot
2 gulrøtter
1 rødløk
Potetstappe:
600 g mandelpotet
1 dl fløte (eller melk)
50 g meierismør
30 g dijonsennep
Fremgangsmåte
4 PERSONER
Begynn med å legge lammeskankene dekket i grovt salt i 3 timer. Dette for at det skal trekke til seg salt helt igjennom. Kok opp rødvin, kraft, vann, litt timian, 1 hakket rødløk, hvitløksfeddene, 1 gulrot og ½ sellerirot i biter i en gryte. Stek lammeskankene gylne i en panne med olje, og ha dem i gryten. Kok det hele på lav varme med lokk til kjøttet begynner å bli mørt og nesten faller av beinet. Ta ut skankene, og reduser kraften til det er ¼ igjen. Sil av grønnsakene og bland ut litt maisstivelse med vann, rør inn i sausen og gi et oppkok for å få riktig konsistens. Smak til med sennep, salt og pepper. Pisk inn 50 gram smør rett før servering. Lammeskankene kan enten varmes i ovnen eller i sausen, og de kan også helt fint fryses.
Bakte grønnsaker:
Skrell og kutt rødbeter og polkabeter i båter eller terninger. Kok dem i godt saltet vann til de er møre. Skrell deretter gulrot, sellerirot og rødløk, og kutt i passe store biter. Stek dem i ovnen med litt olje og salt på 220°C varmluft til de har fått litt farge og er nesten møre. Bland de bakte grønnsakene med betene og varm dem eventuelt opp i en kjele med litt olje hvis de forberedes på forhånd. Smak til med salt og pepper ved servering.
Potetstappe:
Skrell og kok potetene møre i usaltet vann, sil av og mos med smør og fløte (eller melk) til stappen har fin og nesten flytende konsistens. Kjøl ned og oppbevar i kjøleskap. Varm litt melk i en gryte og varm opp potetstappen rett før servering mens du passer på at det ikke svir seg. Smak til med salt, pepper og dijonsennep.