Is i fyr og flamme

gourmet_dag3_dessert_230513996_dg_95033-764x1024

Fremgangsmåte

Isparfait: Lag isparfait ved å koke sukker og vann til en tykk sirup og rett før det begynner å bli karamell. Dette sjekker du ved å dryppe litt av sirupen i en bolle med vann. Når det nesten blir hardt, er det klart. Skrap ut frøene av vaniljestangen og ha i med eggeplommene. Visp eggeplommene i en kjøkkenmaskin og tilsett sukkerlaken i en tynn stråle langs kanten av bollen mens maskinen går. Pisk til blandingen blir kald og skikkelig luftig og tykt.

Visp fløten til ganske tykk krem, og vend kremen inn i de stivpiskede eggeplommene. Fyll i runde boller, kopper eller skåler og sett rett i fryseren. Når de er ferdig fryst, kan de hvelves ut av formen ved å dyppe formen kjapt i varmt vann. Deretter plukker du opp én og én is med f.eks. en gaffel for å dyppe toppen på isen i marengs. Marengsen brunes deretter med en gassbrenner (ev. crème brûlée­ brenner) til den er gyllen.

Marengsrøre: Pisk eggehviter med litt sukker til marengs på lav fart i en kjøkkenmaskin til du får små bobler. Skru opp farten litt og tilsett melis gradvis til du får en myk, blank marengs.

Flambert banan: Til den flamberte bananen lages karamell ved å smelte sukkeret. Tilsett appelsinjuice og kok ned til ¼ gjenstår. Tilsett smøret under omrøring. Ha i pasjonsfruktkjøtt og banan i biter og la dette koke opp skikkelig. Ha full fres på pannen, sett pannen på bordet, hell over konjakk og tenn på.

4 porsjoner
30 min

Ingredienser

Isparfait:
1 ½ dl sukker
½ dl vann
4 eggeplommer
3 ½ dl fløte
1 tahiti-vaniljestang (el. Bourbon)

Marengsrøre:
2 eggehviter

1 ss sukker

Flambert banan:
50 g sukker
2 dl appelsinjuice
30 g smør
1 pasjonsfrukt
2 bananer

Konjakk
Fyrstikker

Is i fyr og flamme

gourmet_dag3_dessert_230513996_dg_95033-764x1024
4 porsjoner
30 min

Ingredienser

Isparfait:
1 ½ dl sukker
½ dl vann
4 eggeplommer
3 ½ dl fløte
1 tahiti-vaniljestang (el. Bourbon)

Marengsrøre:
2 eggehviter

1 ss sukker

Flambert banan:
50 g sukker
2 dl appelsinjuice
30 g smør
1 pasjonsfrukt
2 bananer

Konjakk
Fyrstikker

Fremgangsmåte

Isparfait: Lag isparfait ved å koke sukker og vann til en tykk sirup og rett før det begynner å bli karamell. Dette sjekker du ved å dryppe litt av sirupen i en bolle med vann. Når det nesten blir hardt, er det klart. Skrap ut frøene av vaniljestangen og ha i med eggeplommene. Visp eggeplommene i en kjøkkenmaskin og tilsett sukkerlaken i en tynn stråle langs kanten av bollen mens maskinen går. Pisk til blandingen blir kald og skikkelig luftig og tykt.

Visp fløten til ganske tykk krem, og vend kremen inn i de stivpiskede eggeplommene. Fyll i runde boller, kopper eller skåler og sett rett i fryseren. Når de er ferdig fryst, kan de hvelves ut av formen ved å dyppe formen kjapt i varmt vann. Deretter plukker du opp én og én is med f.eks. en gaffel for å dyppe toppen på isen i marengs. Marengsen brunes deretter med en gassbrenner (ev. crème brûlée­ brenner) til den er gyllen.

Marengsrøre: Pisk eggehviter med litt sukker til marengs på lav fart i en kjøkkenmaskin til du får små bobler. Skru opp farten litt og tilsett melis gradvis til du får en myk, blank marengs.

Flambert banan: Til den flamberte bananen lages karamell ved å smelte sukkeret. Tilsett appelsinjuice og kok ned til ¼ gjenstår. Tilsett smøret under omrøring. Ha i pasjonsfruktkjøtt og banan i biter og la dette koke opp skikkelig. Ha full fres på pannen, sett pannen på bordet, hell over konjakk og tenn på.

Postet i