Pannestekt mørbradbiff

quiz_test13503_dg_95033

Fremgangsmåte

Biff:

Ta ut kjøttet til temperering en time før steking og krydre med salt og pepper. Stek det, enten helt eller i mindre biffer, i en panne på høy varme, og la kjøttet få en skikkelig stekeskorpe på alle kanter. Skru ned varmen. Ha i smør, timian, rosmarin og en knust hvitløk og la det putre i pannen sammen med biffen. Øs det stekte smøret jevnlig over kjøttet til det er ferdigstekt hvis du steker i biffer. Steker du det som ett større kjøttstykke, kan du legge det over i en ildfast form, helle stekefettet over og ferdigsteke det i ovnen
på 100–170 grader til ønsket kjernetemperatur. Bruk gjerne steke­ termometer (59–65°C kjernetemperatur = medium biff), men husk at temperaturen i kjøttet stiger litt etter at du har tatt det ut av ovnen også. Når kjøttet er ferdigstekt, er det viktig at det får hvile før du begynner å skjære i det. Store stykker trenger lengre hviletid.

Garnityr:

Skrell løken og kutt den og soppen i skiver. Stek soppen først i solsikkeolje i en varm panne. Når soppen begynner å bli stekt tilsettes løken, som stekes til den er gyllen og mør. Helt på slutten av steketiden tilsettes finhakket hvitløk og persille sammen med sukker. Da vil løken karamelliseres. Smak til med salt og pepper.

Jordskokkpuré:

Skrell og skjær jordskokken i terninger for å lage pureen. Drypp over litt sitronsaft slik at de ikke oksiderer (blir brune). Smelt smøret og bland jordskokkene og løken i dette. Bak i ovnen på 180°C til jordskokken blir nøttebrun, ca. 15–20 minutter. Mos til puré med stavmikser og spe med melk til den har en glatt konsistens. Smak til med salt og pepper.
Søtpotetpinner: Kutt søtpoteten i staver og legg dem i en bolle med rennende vann for å vaske bort sukkerstoffene/stivelse. Forkok dem i noen minutter (avhengig av tykkelsen) til de er nesten helt møre.

Varm opp en kjele med olje til 180°C. Friter potetstavene sprø i oljen ved servering og smak til med salt og pepper.

Serveres med bearnaisesaus.

porsjoner

Ingredienser

Biff:

800 g mørbradbiff
2 kvister timian
1 kvist rosmarin
1 hel hvitløk
4 ss smør

Garnityr:

250 g sjalott- eller vanlig løk
6 aroma- eller annen sopp
Litt solsikkeolje
½ ts sukker
1 fedd hvitløk
1 ts finhakket bladpersille

Jordskokkpuré:

500 g jordskokk
Sitronjuice
1 finhakket sjalott- eller småløk
2 ss smør
ca. 1–1 ½ dl vann
Melk
Salt og pepper

Søtpotetpinner:

800 g søtpotet
Litt olivenolje
Salt og pepper

Pannestekt mørbradbiff

quiz_test13503_dg_95033
porsjoner

Ingredienser

Biff:

800 g mørbradbiff
2 kvister timian
1 kvist rosmarin
1 hel hvitløk
4 ss smør

Garnityr:

250 g sjalott- eller vanlig løk
6 aroma- eller annen sopp
Litt solsikkeolje
½ ts sukker
1 fedd hvitløk
1 ts finhakket bladpersille

Jordskokkpuré:

500 g jordskokk
Sitronjuice
1 finhakket sjalott- eller småløk
2 ss smør
ca. 1–1 ½ dl vann
Melk
Salt og pepper

Søtpotetpinner:

800 g søtpotet
Litt olivenolje
Salt og pepper

Fremgangsmåte

Biff:

Ta ut kjøttet til temperering en time før steking og krydre med salt og pepper. Stek det, enten helt eller i mindre biffer, i en panne på høy varme, og la kjøttet få en skikkelig stekeskorpe på alle kanter. Skru ned varmen. Ha i smør, timian, rosmarin og en knust hvitløk og la det putre i pannen sammen med biffen. Øs det stekte smøret jevnlig over kjøttet til det er ferdigstekt hvis du steker i biffer. Steker du det som ett større kjøttstykke, kan du legge det over i en ildfast form, helle stekefettet over og ferdigsteke det i ovnen
på 100–170 grader til ønsket kjernetemperatur. Bruk gjerne steke­ termometer (59–65°C kjernetemperatur = medium biff), men husk at temperaturen i kjøttet stiger litt etter at du har tatt det ut av ovnen også. Når kjøttet er ferdigstekt, er det viktig at det får hvile før du begynner å skjære i det. Store stykker trenger lengre hviletid.

Garnityr:

Skrell løken og kutt den og soppen i skiver. Stek soppen først i solsikkeolje i en varm panne. Når soppen begynner å bli stekt tilsettes løken, som stekes til den er gyllen og mør. Helt på slutten av steketiden tilsettes finhakket hvitløk og persille sammen med sukker. Da vil løken karamelliseres. Smak til med salt og pepper.

Jordskokkpuré:

Skrell og skjær jordskokken i terninger for å lage pureen. Drypp over litt sitronsaft slik at de ikke oksiderer (blir brune). Smelt smøret og bland jordskokkene og løken i dette. Bak i ovnen på 180°C til jordskokken blir nøttebrun, ca. 15–20 minutter. Mos til puré med stavmikser og spe med melk til den har en glatt konsistens. Smak til med salt og pepper.
Søtpotetpinner: Kutt søtpoteten i staver og legg dem i en bolle med rennende vann for å vaske bort sukkerstoffene/stivelse. Forkok dem i noen minutter (avhengig av tykkelsen) til de er nesten helt møre.

Varm opp en kjele med olje til 180°C. Friter potetstavene sprø i oljen ved servering og smak til med salt og pepper.

Serveres med bearnaisesaus.