Spekemat med artiskokk, estragonmajones og grissini med kapers og oliventapenade
Fremgangsmåte
Artiskokker
Brekk av stilken på artiskokken og plukk eller kutt av de ytterste bladene. Kutt også av 3 cm av den øverste delen på grønn saken (det er enklest å komme gjennom med brødkniv). Grovkutt resten av ingrediensene. Kok opp en kjele med godt saltet vann og ha i alle ingrediensene. Kok i 30–50 minutter avhengig av størrelsen til de er møre og bladene lett kan plukkes av. Når de er ferdige, tas de opp av kraften og får avkjøle seg på en tallerken. Serveres hele med dipp, og når man spiser plukker man av bladene og dypper de i sausen.
Estragonmajones
Visp sammen eggeplommer og sennep til estragon majones. Spe med oljen, litt og litt, mens det vispes hele tiden. Når all oljen er pisket inn, tilsettes estragon, sitron og sukker og
majonesen smakes til med salt og pepper.
Kapers- og oliventapenade
Kjør alle ingrediensene til kapers og oliventapenaden sammen i en blender eller med en stavmikser til pestokonsistens. Smak til med grovkvernet pepper og salt.
Grissini
Lag grissini ved å smelte smør i en kjele. Løs opp gjæren i vann i en bolle og tilsett deretter smøret. Bland inn de tørre ingrediensene. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin og elt deigen godt. La deigen hvile i 20–30 minutter og rull deretter ut lange, tynne stenger. Pensle med vann og ha på valmuefrø eller sesamfrø. La dem etterheve i 5 minutter. Stekes sprø og gylne på 180°C i 10–15 minutter.
porsjoner
Ingredienser
Beregn 100 g spekemat per
person (sorter etter eget ønske)
Artiskokker
4 artiskokker
1 kvast timian
1 kvast persille
1 hvitløk
1 gulrot
2 sjalottløk
2 sitroner
Estragonmajones
3 eggeplommer
1 ss dijonsennep
5 dl solsikkeolje
2 ss finkuttet estragonblad
2 fedd hvitløk
Juice av ½ sitron
1 ts sukker
Kapers- og oliventapenade
1 liten bunt kjørvel
200 g grønne oliven uten stein
70 g kapers
3 fedd hvitløk
1–1 ½ dl god olivenolje
Grissini (sprø brødstenger)
75 g smør
20 g fersk gjær
3 dl vann
500 g hvetemel
10 g salt
Ev. valmue- eller sesamfrø
Spekemat med artiskokk, estragonmajones og grissini med kapers og oliventapenade
Ingredienser
Beregn 100 g spekemat per
person (sorter etter eget ønske)
Artiskokker
4 artiskokker
1 kvast timian
1 kvast persille
1 hvitløk
1 gulrot
2 sjalottløk
2 sitroner
Estragonmajones
3 eggeplommer
1 ss dijonsennep
5 dl solsikkeolje
2 ss finkuttet estragonblad
2 fedd hvitløk
Juice av ½ sitron
1 ts sukker
Kapers- og oliventapenade
1 liten bunt kjørvel
200 g grønne oliven uten stein
70 g kapers
3 fedd hvitløk
1–1 ½ dl god olivenolje
Grissini (sprø brødstenger)
75 g smør
20 g fersk gjær
3 dl vann
500 g hvetemel
10 g salt
Ev. valmue- eller sesamfrø
Fremgangsmåte
Artiskokker
Brekk av stilken på artiskokken og plukk eller kutt av de ytterste bladene. Kutt også av 3 cm av den øverste delen på grønn saken (det er enklest å komme gjennom med brødkniv). Grovkutt resten av ingrediensene. Kok opp en kjele med godt saltet vann og ha i alle ingrediensene. Kok i 30–50 minutter avhengig av størrelsen til de er møre og bladene lett kan plukkes av. Når de er ferdige, tas de opp av kraften og får avkjøle seg på en tallerken. Serveres hele med dipp, og når man spiser plukker man av bladene og dypper de i sausen.
Estragonmajones
Visp sammen eggeplommer og sennep til estragon majones. Spe med oljen, litt og litt, mens det vispes hele tiden. Når all oljen er pisket inn, tilsettes estragon, sitron og sukker og
majonesen smakes til med salt og pepper.
Kapers- og oliventapenade
Kjør alle ingrediensene til kapers og oliventapenaden sammen i en blender eller med en stavmikser til pestokonsistens. Smak til med grovkvernet pepper og salt.
Grissini
Lag grissini ved å smelte smør i en kjele. Løs opp gjæren i vann i en bolle og tilsett deretter smøret. Bland inn de tørre ingrediensene. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin og elt deigen godt. La deigen hvile i 20–30 minutter og rull deretter ut lange, tynne stenger. Pensle med vann og ha på valmuefrø eller sesamfrø. La dem etterheve i 5 minutter. Stekes sprø og gylne på 180°C i 10–15 minutter.