Lussekatter & Lusseboller

Her får du vår oppskrift på lussekatter, og en litt mer spennende variant - lusseboller som er fylt med vaniljekrem. Kan fint lages utenom Luciadagen også.

flying-lussekatt

Finn frem

Kjøkkenmaskin med eltekrok
Bolle
Gryte
Visp

Fremgangsmåte

Hvordan lage lussekatter?

Fordeig
1.Smuldre i stykker gjæren i en bolle.
2. Varm opp melken med safran til fingervarmt(35 grader) og løs opp gjæren med den.
3. Bland i hvetemelet, kna skikkelig til en fin deig i kjøkkenmaskin i 5 minutter.
4. La den ligge med en duk over og hvile i 15-20 min.

Deig
1. Bland de resterende ingrediensene inn i fordeigen (smør, sukker, salt og hvetemel) og bland på mellomhastighet til deigen blir glatt, glinsende og begynner slippe kantene. (ca 15 minutter)
2. La deigen hvile under en duk i ca 20-30 minutter så deigen slipper sin spenning.
3. Bak ut deigen til lussekatter/lusseboller, legg på stekebrett med bakepapir.
4. Trykk ned rosin om du lager lussekatter.
5. La deigen heve skikkelig under bakeduk i 1-2 timer.
6. Stek på 220 grader i ca 8 minutter.

Tips: Pensle bollene før steking med en blanding av vispet egg og fløte for en litt finere glans på lussekattene/lussebollene.

Vaniljekrem
1. Hell melken i en tykkbunnet kasserolle. Splitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene og tilsett alt sammen med i melken.
2. Trekk kasserollen til side og la melken trekke smak i 10-15 minutter. Ta ut vaniljestangen.
3. Visp eggeplommer, sukker og maisenna luftig og klumpfri i en bolle.
4. Hell melken over eggeblandingen mens du visper. Visp til blandingen er helt glatt.
5. 
Hell alt tilbake i kasserollen. Kok opp under konstant visping til kremen blir tykk og fin (den må koke til det bobler skikkelig).
6. Ta kremen fra varmen, la den få avkjøle seg et par minutter før du visper inn smøret.
7. Visp til kremen er helt glatt. Gni den varme kremen gjennom en sil og over i en vid bolle eller form.
8. Legg plastfolie helt ned på kremen for å unngå snerk. Oppbevar vaniljekremen i kjøleskapet frem til bruk.
9. Visp kremfløte og vend inn for en lettere konsistens og munnfølelse.
10. Fyll lussebollene med vaniljekrem

24 porsjoner
3 timer

Ingredienser

Fordeig
5 dl helmelk
50 g gjær
0,5 g safran (1 pose)
520 g hvetemel (8,5 dl)

Deig
150 g smør, romstemperert
170 g strøsukker, (1 dl)
2 g salt, (2 krm)
320 g hvetemel, (5,5 dl)

Rosiner

Vaniljekrem
5 dl melk
1 vaniljestang
6 eggeplommer
125 g sukker
40 g maisenna
30 g smør

Lussekatter & Lusseboller

Her får du vår oppskrift på lussekatter, og en litt mer spennende variant - lusseboller som er fylt med vaniljekrem. Kan fint lages utenom Luciadagen også.

flying-lussekatt
24 porsjoner
3 timer

Finn frem

Kjøkkenmaskin med eltekrok
Bolle
Gryte
Visp

Ingredienser

Fordeig
5 dl helmelk
50 g gjær
0,5 g safran (1 pose)
520 g hvetemel (8,5 dl)

Deig
150 g smør, romstemperert
170 g strøsukker, (1 dl)
2 g salt, (2 krm)
320 g hvetemel, (5,5 dl)

Rosiner

Vaniljekrem
5 dl melk
1 vaniljestang
6 eggeplommer
125 g sukker
40 g maisenna
30 g smør

Fremgangsmåte

Hvordan lage lussekatter?

Fordeig
1.Smuldre i stykker gjæren i en bolle.
2. Varm opp melken med safran til fingervarmt(35 grader) og løs opp gjæren med den.
3. Bland i hvetemelet, kna skikkelig til en fin deig i kjøkkenmaskin i 5 minutter.
4. La den ligge med en duk over og hvile i 15-20 min.

Deig
1. Bland de resterende ingrediensene inn i fordeigen (smør, sukker, salt og hvetemel) og bland på mellomhastighet til deigen blir glatt, glinsende og begynner slippe kantene. (ca 15 minutter)
2. La deigen hvile under en duk i ca 20-30 minutter så deigen slipper sin spenning.
3. Bak ut deigen til lussekatter/lusseboller, legg på stekebrett med bakepapir.
4. Trykk ned rosin om du lager lussekatter.
5. La deigen heve skikkelig under bakeduk i 1-2 timer.
6. Stek på 220 grader i ca 8 minutter.

Tips: Pensle bollene før steking med en blanding av vispet egg og fløte for en litt finere glans på lussekattene/lussebollene.

Vaniljekrem
1. Hell melken i en tykkbunnet kasserolle. Splitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene og tilsett alt sammen med i melken.
2. Trekk kasserollen til side og la melken trekke smak i 10-15 minutter. Ta ut vaniljestangen.
3. Visp eggeplommer, sukker og maisenna luftig og klumpfri i en bolle.
4. Hell melken over eggeblandingen mens du visper. Visp til blandingen er helt glatt.
5. 
Hell alt tilbake i kasserollen. Kok opp under konstant visping til kremen blir tykk og fin (den må koke til det bobler skikkelig).
6. Ta kremen fra varmen, la den få avkjøle seg et par minutter før du visper inn smøret.
7. Visp til kremen er helt glatt. Gni den varme kremen gjennom en sil og over i en vid bolle eller form.
8. Legg plastfolie helt ned på kremen for å unngå snerk. Oppbevar vaniljekremen i kjøleskapet frem til bruk.
9. Visp kremfløte og vend inn for en lettere konsistens og munnfølelse.
10. Fyll lussebollene med vaniljekrem